WITAMY
wtorek, 12 listopada 2019

Menu

Działaj lokalnie

KONTAKT

Znajdż Nas na Facebooku

Federacja Funduszy Lokalnych

Organizacja Pożytku Publicznego

ARF w Polsce

PAFW

Mazowsze lokalnie

RCEE Płock

ZIARNO

ZIELONA SZKOŁA

Zielona Lekcja

Ostrowy

ESKA

Tygodnik Płocki


Festiwal Smaków
"Festiwal smaków"
 
Podczas Dożynek Powiatu Płockiego Fundacja "Fundusz Lokalny Ziemi Płockiej - Młodzi Razem" oraz Wydział Rozwoju Gospodarczego i Promocji Starostwa Powiatowego w Płocku zorganizowała Festiwal Smaków, który skierowany był do kół gospodyń wiejskich oraz kobiecych organizacji pozarządowych z terenu powiatu płockiego.

W ramach festiwalu panie przygotowały warsztaty z zakresu wytwarzania żywności metodami tradycyjnymi. Odwiedzającym stoiska opowiadały o kuchni regionalnej, produktach regionalnych używanych do produkcji potraw, prezentowały swoje wyroby oraz poddawały je degustacji. Uczestnicy dożynek mogli przekonać się, jak smaczna jest kuchnia regionalna. Był to unikalny moment na poznanie wszystkich regionalnych potraw i produktów, stanowiących dziedzictwo kulinarne, które jest przygotowywane według dawnych receptur oraz z lokalnych produktów.

Panie z KGW/organizacji pozarządowych uczestniczyły również w konkursie kulinarnym pn. "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu".


Konkurs przeprowadzono w 3 kategorie konkursowych:
1. "przekąska",
2. "potrawa mięsna",
3. "deser".
Nagrodami w konkursie był: sprzęt AGD z przeznaczeniem do przygotowania potraw tradycyjnych, regionalnych i lokalnych w prowadzonej działalności społecznej przez KGW.

Laureatami konkursu zostali:
 
1. Kategoria I - "przekąska"
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich "Archutówko"
II miejsce: PPUTW - KGW Staroźreby
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich "Polskie Grabianki" z Polskiego Grabia
 
2. Kategoria II - "potrawa mięsna"
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich "Nowe Grabianki" z Nowego Grabia
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich "Pierożanki" w Bodzanowie
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich "Topólno"

3. Kategoria III - "deser"
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich "Kreatywne Kobiety" w Strupczewie Dużym
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich "Aktywny Brudzeń" w Brudzeniu Małym
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich "Leszczyn Szlachecki"

Dodatkowo Komisja konkursowa wyróżniła:
1. Koło Gospodyń Wiejskich "Nowa Góra"
2. Koło Gospodyń Wiejskich "Biedronki" w Sobowie
3. Koło Gospodyń Wiejskich "Słubiczanki znad Wisły" w Słubicach
4. Kobiety z Stowarzyszenia Sołtysów Powiatu Płockiego
 
 Tygodnik Płocki Nr 35

 
 
Dziękujemy telewizji infoPłock TV za promocję naszych działań podczas Dożynek Powiatu Płockiego m.in. Festiwalu Smaków oraz konkursu kulinarnego pn. "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu"

Obejrzyj film

 

 
Galeria zdjęć
 
 
   

Dziękujemy wszystkim za pomoc przy organizacji Festiwalu Smaków. 

Zadanie dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego


Konkurs kulinarny pn. "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu" - Zaproszenie
Fundacja "Fundusz Lokalny Ziemi Płockiej - Młodzi Razem" działając w partnerstwie z Wydziałem Rozwoju Gospodarczego i Promocji Starostwa Powiatowego w Płocku zapraszają do udziału w konkursie kulinarnym pn. "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu" skierowanym do kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu płockiego.

Konkurs realizowany jest w ramach projektu pn.: "Festiwal smaków" dofinansowanego ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego

Głównym celem konkursu jest promowanie i popularyzacja produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych Mazowsza, promocja regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz aktywizacja gospodyń, Kół Gospodyń Wiejskich, organizacji pozarządowych oraz mieszkańców.


Prezentacja potraw konkursowych oraz rozstrzygniecie konkursu odbędzie się w dniu 25.08.2019r. podczas Dożynek Powiatu Płockiego w Brudzeniu Dużym.

Samorząd Powiatu Płockiego doceniając całoroczny trud pracy rolnika i rolę, jaką odgrywają obszary wiejskie w rozwoju naszego regionu po raz kolejny planuje organizację obchodów święta plonów w powiecie.

Konkurs przewiduje 3 kategorie konkursowe:
- przekąska,
- potrawa mięsna,
- deser.


Każdy uczestnik jest zobowiązany wypełnić i dostarczyć
do Partnera konkursu tj.  Wydziału Rozwoju Gospodarczego
i Promocji Starostwa Powiatowego w Płocku

kartę zgłoszeniową w terminie do 15.08.2019r.
na adres email: lub osobiście do Wydziału.
 
Do pobrania:
- Regulamin konkursu i karta zgłoszeniowa - pobierz doc ...
- Regulamin konkursu i karta zgłoszeniowa - pobierz pdf ...

Wszelkich informacji udzielamy pod nr tel. - Starostwo Powiatowe w Płocku - 24 276 67 10, a na zgłoszenia czekamy pod email: , lub Fundacja "Fundusz Lokalny Ziemi Płockiej - Młodzi Razem" - 514 263 249, e-mail:


Zadanie dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego